Bouterse en Brunswijk vormen coalitie

Ex-legerleider en voorzitter van de Mega Combinatie, Desi Bouterse, en ex-rebellenleider tevens voorzitter van de A-Combinatie, Ronnie Brunswijk, hebben de intentie om de regering van Suriname te vormen.

Woensdagavond is overeenstemming bereikt over de samenwerking. Donderdag om 12 uur wordt de overeenkomst getekend. De twee combinaties hebben samen dertig zetels in het parlement, dat 51 zetels telt. De Mega Combinatie heeft er 23 en de A-Combinatie zeven. Om te kunnen regeren zijn minimaal 26 zetels nodig. Bouterse, die aangekondigd heeft president van Suriname te willen worden, heeft 34 stemmen in het parlement nodig om gekozen te worden. Als hij na twee stemronden deze meerderheid niet haalt, moet de verkiezing plaatsvinden in de Verenigde Volks Vergadering, waar ruim negenhonderd vertegenwoordigers deelnemen.

De Mega Combinatie heeft daar 57 procent van de stemmen en de partij van Brunswijk 15 procent. Ze hebben samen een ruime meerderheid. De Volks Alliantie van parlementsvoorzitter Paul Somohardjo met zes zetels tekent nog geen overeenkomst. Somohardjo wil het vicepresidentschap, maar het schijnt dat Bouterse is teruggekomen op deze toezegging. Als Somohardjo zich bij de coalitie aansluit, kan Bouterse in de eerste ronde in het parlement tot president worden gekozen.

Er wordt nog onderhandeld tussen Bouterse en Somohardjo.