'Er is geen woningmarkt'

Econoom Arnoud Boot van de Universiteit van Amsterdam heeft de Nederlandse woningmarkt dinsdag de wind van voren gegeven in het actualiteitenprogramma EénVandaag. "We hebben geen woningmarkt. Het zit helemaal muurvast", aldus de professor.

Boot: "Als je op zoek bent naar een huurhuis ben je jaren bezig, in Amsterdam een huurhuis zoeken betekent een wachtlijst van 9 jaar, dus dat zit letterlijk op slot. Aan de koopkant zie je dat huizenprijzen zo dermate opgedreven zijn als je naar de afgelopen 15-20 jaar kijkt, dat het onbetaalbaar is voor starters op de huizenmarkt."

Uit de EénVandaag-reportage blijkt dat huizenprijzen in Nederland maar liefst drie keer over de kop zijn gegaan sinds 1996. Dit terwijl de prijzen van een gemiddelde woning in Duitsland gedaald zijn. Anno 2010 zijn de huizenprijzen in Duitsland van vergelijkbare woningen 40 tot 50 procent goedkoper.


Gemiddelde huizenprijs Nederland en Duitsland 1996-2008

De hoogleraar vindt dan ook dat de woningmarkt flink aangepakt moet worden. Het niet aantasten van de hypotheekrenteaftrek, wat het CDA, de VVD en de PVV graag willen, is volgens hem 'volstrekt ontverantwoord'.

"Het olie op het vuur van de prijsexplosie was het gratis lenen van geld. In Duitsland is de boom op de huizenmarkt voorbijgegaan omdat ze daar geen hypotheekrenteaftrek hebben. Bij de oosterburen hebben starters kansen op de huizenmarkt, die hoeven geen hoge prijs te betalen en hoeven zich niet torenhoog in de schulden te steken om überhaupt een huis te kunnen kopen", zo zegt de econoom.

Nederland heeft inmiddels een totale hypotheekschuld van 609 miljard euro, meer dan het bruto binnenlands product (bbp). Hiermee is Nederland kampioen hypotheekschuld van Europa.


Hypotheekschuld Nederland hoogste van Europa

Boot: "De Nederlander is uit zichzelf niet verslaafd aan lenen, maar we hebben een overheid die geld lenen subsidieert. En naarmate je meer verdiend kun je meer lenen, word je meer gesubsidieerd. Dat is volstrekt onverantwoord."

Volgens een peiling van het EénVandaag Opiniepanel blijkt een grote meerderheid voor het aanpakken van de aftrek, zo is 66 procent voor het aanpakken van de hypotheekrenteaftrek, 27 procent is tegen. Maar ook onder huizenbezitters is er steun voor aanpak van de aftrek: 59 procent is voor beperking of afschaffing, 37 procent tegen.