SP wil actie rondom fout op stempas

De overheid moet onmiddellijk een campagne starten over de legitimatieplicht bij de aankomende verkiezingen. Desnoods moet iedereen maar een nieuwe oproepkaart krijgen voor de aankomende verkiezingen, aangezien de informatie op de oproepkaarten die nu zijn verstuurd niet klopt. Dat zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak.

Op de oproepkaarten voor de verkiezingen van de Tweede Kamer op 9 juni staat nu dat mensen een geldig legitimatiebewijs moeten hebben, terwijl de Tweede Kamer heeft besloten dat mensen met een paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs dat niet meer dan vijf jaar is verlopen toch hun stem mogen uitbrengen. De Kamer besloot dit nadat bij de gemeenteraadsverkiezingen mensen met een verlopen legitimatiebewijs niet konden stemmen.

De informatie die nu op de oproepkaarten staat, heeft geleid tot misverstanden, stelt Van Raak. "Wij krijgen meldingen van mensen die uit frustratie al hun stemkaart doormidden hebben gescheurd. Ik vind het onbegrijpelijk dat de regering op de oproepkaarten niet even heeft vermeld dat het identiteitsbewijs vijf jaar mag zijn verlopen." De campagne moet volgens hem de misverstanden wegnemen.