Luilak rustig verlopen

De viering van het traditionele luilak in de regio ten noorden van Amsterdam is relatief rustig verlopen. Dat melden de politiekorpsen Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord. De politie had van tevoren nog aangekondigd streng te gaan controleren tijdens luilak en onderstreepte dat de viering geen vrijbrief was voor het plegen van vernielingen.

In Zaanstreek-Waterland deden zich, afgezien van een aantal meldingen van vooral geluidsoverlast en containerbrandjes, nauwelijks incidenten voor. Agenten hebben her en der eieren, waarmee de jeugd tijdens luilak graag gooit, en andere goederen in beslag genomen en de jeugd aangesproken op ongewenst gedrag.

In Purmerend werd wel een 24-jarige inwoner van de plaats aangehouden voor verboden wapenbezit. De man zou op het feest Luilak Dance Event betrokken zijn geweest bij een ruzie. Getuigen meldden dat de man naar zijn auto was gelopen om een wapen te halen. Agenten grepen de man in zijn nekvel. Hij bleek een gaspistool op zak te hebben. De man zit vast op een politiebureau.

Verder werden in Zaandam op de Savornin Lohmanstraat een 22-jarige vrouw uit Koog aan de Zaan en een 27-jarige man uit Zaandijk aangehouden. Zij worden ervan verdacht een ruit te hebben vernield van een woning aan de Zuiddijk. Ook zijn drie Zaandammers van 16, 17 en 18 jaar aangehouden voor het in brand steken van een papiercontainer aan de Max Havelaarstraat.

Ook de politie Noord-Holland Noord spreekt van een paar kleine incidenten hier en daar. Meer informatie daarover ontbreekt vooralsnog echter nog.

Luilak is een oorspronkelijk West-Friese traditie die vooral door jongeren wordt gevierd op de zaterdag voor Pinksteren. Op die dag wordt met langslapers en telaatkomers gespot. De jongeren staan vroeg in de ochtend op en proberen iedereen wakker te maken door zo veel mogelijk lawaai te maken.

Veel jongeren grijpen de kans echter aan om baldadig te zijn. Vorig jaar werden dertig arrestaties verricht, en sprak de politie ook van een 'rustige viering'.