'Jorritsma wil burgemeester Amsterdam worden'

Annemarie Jorritsma heeft gesolliciteerd naar de burgemeestersvacature in Amsterdam. Lokale zender AT5 meldt op basis van verschillende betrouwbare bronnen dat de huidige burgemeester van Almere de topkandidaat is waarmee de VVD eerder schermde. Jorritsma wil de sollicitatie niet bevestigen tegenover AT5.

De VVD-politica laat weten dat ze het leuk vindt dat ze genoemd wordt als kandidaat, maar herhaalt dat ze gelukkig is met haar huidige functie.

Eerder maakten voormalig PvdA-fractievoorzitter in Amsterdam Rob Oudkerk en oud-minister Eberhard van der Laan (PvdA) al bekend te solliciteren naar de functie. De laatste lijkt in enquêtes over het onderwerp een goede kans te maken op de functie.

Ook de namen van D66'ers Roger van Boxtel en Boris Dittrich zingen rond. Van PvdA'er Guusje ter Horst wordt ook aangenomen dat ze heeft gesolliciteerd. Verder wordt oud-staatssecretaris Joop Wijn (CDA) genoemd. Hij stapte in 2007 uit de politiek en werkt nu bij ANB Amro.

Een vertrouwenscommissie van de gemeenteraad gaat binnenkort praten met de sollicitanten. Vervolgens worden twee kandidaten aan de raad voorgelegd die er een kiezen. Vervolgens moeten de commissaris van de Koningin en de minister van Binnenlandse Zaken de benoeming nog formaliseren.

'Jorritsma wil burgemeester Amsterdam worden'
'Jorritsma wil burgemeester Amsterdam worden' (Foto: Novum)