Balkenende: Nyfer-rapport schetst 'beperkt beeld'

Het rapport over de kosten van de immigratie dat onderzoeksbureau Nyfer op verzoek van de PVV verrichtte, toont een 'beperkt beeld'. Dat zei demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA) donderdag tijdens het verantwoordingsdebat.

Uit het rapport blijkt dat Nederland jaarlijks per saldo ongeveer 7,2 miljard euro kwijt is aan kosten voor immigratie uit niet-westerse landen. PVV-leider Wilders noemde deze uitkomst schokkend. Tijdens het debat over het rijksjaarverslag over 2009 eiste hij dan ook dat het rapport wordt betrokken bij het debat over de miljardenbezuinigingen die nodig zijn om de overheidsfinanciën weer op orde te krijgen.

Volgens de premier is het rapport echter onvolledig, omdat het alleen over de kosten gaat. De effecten die immigranten hebben op de economie worden bijvoorbeeld niet meegenomen. Ook zijn die immigranten straks hard nodig vanwege de vergrijzing. "Het is geen zwart-wit verhaal." Balkenende verwees verder naar de maatregelen die het kabinet de afgelopen jaren heeft genomen om de instroom van kansarme migranten terug te dringen.

Wilders noemde deze reactie 'echt onvoorstelbaar'. Hij bracht in herinnering dat het kabinet zelf weigerde te onderzoeken hoeveel de immigratie kost. "Nu gaat u ons rapport bagatelliseren, waar haalt u het lef vandaan. U zou zich rot moeten schamen dat het vorig jaar niet zelf heeft gedaan." De regering moet zorgen dat de grenzen dicht gaan, aldus de PVV-leider. Balkenende bleef bij zijn antwoord.

Tijdens het debat probeerde Wilders ook andere partijen een kwalificatie op het Nyfer-rapport te ontlokken. Door niet de grenzen te sluiten voor immigratie, laat de PvdA de kiezer 'bloeden' door wel te snijden in de AOW, studiefinanciering en de hypotheekrenteaftrek. "U gaat daarin snijden maar laat tegelijk zeven miljard euro liggen. Hoe legt u dat uit aan al die kiezers", hield hij fractievoorzitter Mariëtte Hamer voor. Haar antwoord was kort. "Wij plakken geen rekening op mensen hun hoofd."

De immigratiestop zal overigens geen breekpunt worden voor de PVV zoals de verhoging van de AOW-leeftijd dat wel is, liet Wilders doorschemeren. "Op het thema van de massa-immigratie zullen we natuurlijk heel veel willen binnenhalen", stelde hij. Maar de PVV wil regeren. "Wij willen verantwoordelijkheid nemen."

Submitter:  Bron: Novum