Grote kunstroof uit museum Parijs

Vijf schilderijen, waaronder meesterwerken van Picasso en Matisse, zijn woensdagnacht gestolen uit het Museum voor Moderne Kunst in Parijs. Dat heeft de politie van Parijs donderdag gezegd.

Het plaatsvervangend hoofd van de afdeling cultuur van de gemeente Parijs, Christophe Girard, zei dat het bewakingssysteem van het museum ten tijde van de diefstal niet werkte; een politiemedewerker verklaarde dat het systeem al een paar dagen stuk was.

Op bewakingsvideo's van het museum is te zien dat één gemaskerde dief via een raam naar binnen gaat en de schilderijen meeneemt. De autoriteiten onderzoeken of de dief hulp heeft gehad. De diefstal werd rond 07.00 uur ontdekt. Volgens Girard hadden de drie bewakers die 's nachts dienst hadden niets van de diefstal gemerkt.

De gestolen schilderijen zijn 'Le pigeon aux petits-pois' van Pablo Picasso, 'Pastoral' van Henri Matisse, 'L'olivier près de L'Estaque' van George Braque, 'La femme à l'éventail' van Amedeo Modigliani en 'Nature morte aux chandeliers' van Fernand Léger. Girard zei dat de werken ongeveer honderd miljoen euro waard zijn, niet ongeveer vijfhonderd miljoen, zoals het openbaar ministerie in eerste instantie meldde.

Grote kunstroof uit museum Parijs
Grote kunstroof uit museum Parijs (Foto: Novum)