Wilders beschuldigt CPB van partijdigheid

Het Centraal Planbureau (CPB) heeft het verkiezingsprogramma van de PVV niet goed doorgerekend. Dat zegt PVV-leider Geert Wilders. Hij beschuldigt het CPB van linkse voorkeuren.

"Er is politiek bedreven door het CPB, en dat is ongehoord", zegt Wilders. Tal van bezuinigingen die de PVV voorstelt, heeft het CPB genegeerd, stelt Wilders.

Wilders doelt onder meer op de immigratiestop die de PVV voorstelt, en die volgens hem zeven miljard per jaar oplevert. Ook bezuinigingen op subsidies en milieumaatregelen zouden meer opleveren dan het CPB denkt. Volgens Wilders is het daarom niet waar dat zijn partij te weinig bezuinigt, zoals het CPB stelt.

Wilders heeft CPB-directeur Coen Teulings, die PvdA-lid is, al eerder beschuldigd van partijdigheid. Toch heeft Wilders zijn programma door het CPB laten becijferen. "We zijn een serieuze partij die alles wil laten doorrekenen. Het door linkse gasten geleide CPB heeft daar helaas het monopolie op."

Teulings zelf bestrijdt dat hij partijdig is. Het CPB maakt wetenschappelijke berekeningen op basis van de gegevens die de partijen aanleveren, zei hij. "Wij brengen de verschillen tussen partijen helder in beeld. Het is aan de kiezer om een voorkeur uit te spreken."