Koopkracht alleen vooruit bij SP en PvdA

De gemiddelde Nederlander krijgt de komende jaren minder te besteden, als het aan de meeste politieke partijen ligt. Dat blijkt uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma's die het Centraal Planbureau (CPB) donderdag heeft gepubliceerd.

Alleen bij de SP en de PvdA zal de koopkracht in 2015 iets zijn gestegen: 1,25 procent bij de SP en 0,25 procent bij de PvdA. De daling is het grootst bij de SGP: acht procent. Bij het CDA moeten huishoudens 3,5 procent inleveren, bij D66 drie procent en bij de VVD anderhalf procent.

Alle partijen willen de komende jaren fors bezuinigen om het gat in de schatkist te dichten. De VVD heeft de meeste bezuinigingsmaatregelen gepland. Die partij wil tot 2015 twintig miljard bezuinigen. Het CDA volgt met achttien miljard. De SP en de PvdA bezuinigen het minst: tien en elf miljard.

Als ook maatregelen in beschouwing worden genomen die op langere termijn pas effect hebben, zoals de geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd, bespaart de PvdA 31 miljard. De VVD zit dan nog steeds het hoogst met 39 miljard.

Alleen de SP en de PVV bezuinigen op de lange termijn volgens het CPB niet genoeg om de schatkist op orde te brengen.

Verder blijkt uit de berekeningen dat de werkgelegenheid bij alle partijen stijgt, behalve bij de SP. De meeste nieuwe banen levert de VVD, gevolgd door GroenLinks. Met uitzondering van het CDA zorgen alle partijen voor lagere winsten in het bedrijfsleven.

De verkiezingsprogramma's hebben ook gevolgen voor de huizenprijzen, doordat veel partijen de aftrek van de hypotheekrente willen beperken. Bij D66 kelderen de huizenprijzen het meest: met tien procent. De PvdA volgt met zeven procent.

Verder willen alle partijen meer geld uitgeven aan onderwijs, behalve SGP, CDA en PVV. GroenLinks, PvdA, SP en D66 doen het meeste aan natuur. SP, VVD en PVV zijn de enige partijen die geen maatregelen nemen om het autogebruik terug te dringen.

FOK! heeft diverse verkiezingsprogramma's op een rij gezet:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV