De Jager: bankbelasting naar staatskas

De Nederlandse regering wil de inkomsten uit een mogelijk internationaal in te voeren bankbelasting bij voorkeur in de algemene middelen van de staatskas laten vloeien, schrijft demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Deze optie geniet de voorkeur van Nederland boven de instelling van een apart fonds, wat de voorkeursoptie lijkt te zijn van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De gedachte achter de speciale bankbelasting is dat er een prijskaartje moet komen voor de impliciete garantie dat overheden grote financiële instellingen zullen bijspringen, als zij in financiële problemen komen. Dat die impliciete garantie er is, hebben overheden tijdens de kredietcrisis in 2008 bewezen.

Volgens De Jager is het beter de beoogde bankbelasting in de staatskas te laten vallen, omdat in een toekomstig noodgeval, waarin opnieuw tal van banken moeten worden gered, het bedrag in het fonds waarschijnlijk niet groot genoeg zal zijn, en overheden alsnog zullen moeten bijspringen.

Het IMF wil dat probleem ondervangen door een extra heffing te introduceren voor de impliciete kredietlijn van de overheid.

Het onderwerp is besproken door de ministers van Financiën van de G20 op 23 april, en zal naar verwachting verder worden besproken tijdens de G20-top in juni, meldt de minister.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) stelt in een reactie dat de voorkeur van De Jager uitgaat naar de 'slechtst denkbare optie'. Volgens de NVB draagt een dergelijke maatregel niet bij aan het voorkomen van een financiële crisis en is dit slechts bedoeld om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Een blijvende extra belasting voor banken zal banken minder ruimte geven om krediet te verlenen, en daarmee het herstel van de economie schaden, stelt de bankenlobbyist.

Minister De Jager: bankbelasting naar staatskas
Minister De Jager: bankbelasting naar staatskas (Foto: Novum)