Studenten: schrap 'slimmerikenbelasting'

In een open brief aan PvdA-leider Job Cohen smeekt de Landelijke Studentenvakbond hem geen 'slimmerikenbelasting' in te voeren. "Over wie er krom moet liggen voor de economische crisis, bent u nogal helder: de studenten", staat in de brief die op de website (.doc) van De Telegraaf is te lezen.

Het PvdA-congres stemde vorige maand in met het afschaffen van de basisbeurs voor studenten. De partij wil een sociaal leenstelsel invoeren, wat inhoudt dat studenten tijdens hun studie geld lenen en dat na hun afstuderen naar draagkracht terugbetalen. Actiegroepen hebben al herhaaldelijk tegen de plannen gedemonstreerd.

Volgens de LSVb worden toekomstige generaties in de schulden gestoken. Een gezin dat bestaat uit twee afgestudeerden met een middeninkomen zou door het door de PvdA gewenste stelsel worden opgezadeld met een schuld van in totaal zestigduizend euro. Dat moet worden terugbetaald door negen procent van het inkomen af te staan, de LSVb noemt dat een slimmerikenbelasting.

Ruim veertig procent van de toekomstige studenten gaat volgens de studentenvakbond niet studeren als het nieuwe leenstelsel er komt. De PvdA zou 'de gewone man' waar de partij voor zou moeten opkomen hiermee juist benadelen. Overigens is het de vraag of het sociale leenstelsel er komt, er is nog geen Kamermeerderheid voor het PvdA-idee.