Oppositieleider stapt op om seksschandaal

Deniz Baykal, de leider van de belangrijkste oppositiepartij in Turkije, de Republikeinse Volkspartij, heeft maandag ontslag genomen als partijvoorzitter. De reden voor het ontslag is een in het geheim opgenomen seksvideo, waarop Baykal samen met een andere parlementariër te zien is. De video circuleerde het afgelopen weekeinde op het internet.

Baykal, een vurige criticus van het op de islam gestoelde beleid van de regering, vertelde verslaggevers dat hij het slachtoffer was van een politiek complot dat door de regering was opgezet. Volgens Baykal kunnen dergelijke privébeelden niet worden gemaakt zonder medeweten van de regering.

De vrouw in de video is vermoedelijk een voormalige vertrouwelinge die parlementariër is voor de Republikeinse Volkspartij. Zowel Baykal als de vrouw zijn getrouwd.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan reageerde boos op de aantijgingen van Baykal. Volgens Erdogan heeft hij persoonlijk opdracht gegeven de verspreiding van de video op het internet onmiddellijk te verbieden. Hij zei dat de beelden 'tegen de moraal en de familiewaarden' ingaan. "De beschuldigingen van meneer Baykal zijn immoreel. Hij verkeert in een delirium", aldus Erdogan. "We zijn bedroefd door het feit dat hij het niet kan ontkennen."