Hoofdredacteur Broertjes weg bij Volkskrant

Pieter Broertjes stopt als hoofdredacteur van de Volkskrant. Dat meldt de uitgever van de krant maandag. De 57-jarige Broertjes, die de functie vijftien jaar invulde, stapt per 1 juli op.

De Volkskrant ging onlangs over op een nieuw formaat. Deze overstap is volgens Broertjes succesvol verlopen. "Een beter moment om de krant over te dragen aan iemand van de volgende generatie is er niet", stelt hij.

Het gerucht dat Broertjes zou opstappen, gonsde al enige tijd. Het Financieele Dagblad meldde vorige week al op basis van bronnen dicht bij de hoofdredacteur en de uitgever van de krant dat hij zou vertrekken, maar dat werd steeds ontkend.

Het besluit om op te stappen was volgens Broertjes moeilijk, zo zou hij hebben gezegd in een toespraak voor zijn redacteuren, meldt de krant op de eigen website. Als reden voor zijn vertrek wordt een samenloop van omstandigheden genoemd.

Wat Broertjes gaat doen, weet hij nog niet. Wie de opvolger van de scheidend hoofdredacteur wordt, is nog onbekend. Een commissie moet zijn opvolger kiezen.

Broertjes werkt sinds 1979 voor de Volkskrant, eerst als redacteur en later als chef van de redactie economie. In 1991 trad hij als adjunct toe tot de hoofdredactie, waarna hij in 1995 werd benoemd tot hoofdredacteur. Broertjes blijft zijn functies van bijzonder lector crossmediaal uitgeven aan de Hogeschool in Utrecht en voorzitter van World Press Photo vervullen.