Vrienden kosten Brit 45K aan bier

Kijk nog maar eens goed naar je vrienden. Ondanks dat je je vrienden moet koesteren, kosten ze Engelsen tot aan het graf maar liefst 45.000 euro aan bier.

Dit schokkende resultaat is naar voren gekomen uit een Brits onderzoek dat gisteren is gepubliceerd. Volgens dezelfde studie geeft men aan de andere kant van de Noordzee jaarlijks 975 euro uit aan rondjes voor vrienden, geliefden en collega's.

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen dat men gemiddeld drie keer in de maand op stap gaat, financiële crisis of niet. Gemiddeld wordt tijdens zo'n stapavond 1,8 rondje gegeven, dat elk vijftien euro kost. Tijdens stapavondjes voor 'jongens onder mekaar' ligt dat getal echter nog hoger.

Bijna een kwart van de mannen gaat namelijk tweemaal per week uit, waar er rondjes voor vijf personen worden gegeven. Dat komt neer op 232 euro per maand. "Rondjes geven hoort bij de levensstijl van Britten", verklaart een woordvoerder van het onderzoeksbureau. "Het laat zien dat we zeer royaal zijn. Alles opgeteld kost het de Brit een aanzienlijk deel van hun besteedbaar inkomen."

Volgens de tweeduizend ondervraagden is er tussenuit knijpen wanneer men zelf aan de beurt is een rondje te geven de grootste zonde onder de drinkers. Zeventig procent geeft aan boos te worden als iemand een duurder drankje bestelt als ze net zelf een rondje hebben gegeven.