Piraten die Russische tanker kaapten vrijgelaten

Tien Somalische piraten die donderdag door Russische commando's gevangen werden genomen, zijn vrijgelaten wegens 'onvolkomenheden' in de internationale wetgeving. Dat heeft het Russische ministerie van defensie vrijdag gezegd. In eerste instantie zeiden de autoriteiten dat de piraten naar Rusland zouden worden gebracht om daar berecht te worden voor het kapen van een Russische olietanker eerder deze week.

Welke onvolkomenheden in de wet ertoe hebben geleid dat de piraten werden vrijgelaten, wilde het ministerie niet zeggen.

In het zeerechtverdrag van de Verenigde Naties, dat Rusland mede heeft ondertekend, staat dat de rechtbank van een land dat een gekaapt schip opbrengt, het recht heeft om te beslissen welke straffen er worden opgelegd. Echter, sommige landen zijn huiverig voor het berechten van piraten, omdat ze vrezen dat ze met de piraten opgezadeld worden als die hun straf eenmaal hebben uitgezeten.

Ook de woordvoerder van het Russische ministerie van defensie, Aleksei Koeznetsov, leek hier voor te vrezen. "Waarom zouden we een paar piraten te eten geven?", zei hij, toen hem werd gevraagd waarom de piraten waren vrijgelaten.

Donderdag wekte de Russische president Dmitri Medvedev nog de indruk dat de piraten mogelijk streng zouden worden gestraft. Hij opperde het idee om een internationaal hof voor de berechting van piraten in te stellen en voegde daaraan toe: "Tot die tijd, moeten we doen wat onze voorvaderen deden als ze piraten tegenkwamen."

In Nederland, Frankrijk en de Verenigde Staten zitten in afwachting van een proces een aantal van piraterij verdachte mannen vast. Verschillende landen willen dat de rechtszaken over piraterij in de Keniaanse havenstad Mombasa worden afgehandeld. De VS, Groot-Brittannië en de Europese Unie hebben overeenkomsten getekend waarmee het mogelijk wordt dat de verdachten kunnen worden overgedragen aan Kenia om daar berecht te worden. Er bestaat echter twijfel of Kenia in staat is om een dergelijk kostbare en gecompliceerde taak op zich te nemen.