Klachten over vuilstaking Utrecht stapelen zich op

De gemeente Utrecht krijgt steeds meer klachten binnen over de staking van vuilnismannen en straatvegers in de stad. Het aantal klachten dat direct kan worden gelinkt aan de staking is sinds het begin van de acties vervijfvoudigd. In Amsterdam verandert het straatbeeld ook na de eerste stakingsdag.

Donderdag kwamen er 232 telefoontje binnen, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. Veel bewoners en ondernemers vragen waar ze met hun vuilnis heen moeten. De gemeente verzoekt hen om de troep binnen te houden. Ook de afvalscheidingsstations in Utrecht zijn dicht, waardoor mensen hun afval ook niet zelf weg kunnen brengen.

Inmiddels worden de straten in Utrecht steeds viezer. In de binnenstad gaan ondernemers vrijdagmiddag de straat op om te vegen. Ze krijgen daarbij even hulp van burgemeester Aleid Wolfsen, die de Jansbrug onder handen zal nemen.

De staking voor een nieuwe cao is vrijdag in Amsterdam de tweede dag ingegaan. Wel werd tijdens Koninginnedag al 24 uur gestaakt, maar dat werd daarna opgeruimd. In de hoofdstad staken alleen de reinigingsdiensten en niet de vuilnismannen. "Het wordt hier al iets rommeliger", zegt een woordvoerder van stadsdeel Centrum.

"Het is pas de tweede dag maar je gaat het wel zien. Het is altijd lastig om te voorspellen hoe snel je het gaat merken, omdat je ook niet weet in hoeverre bewoners en bedrijven gehoor geven aan de oproep zelf hun straatje schoon te vegen."

In Amsterdam wordt in ieder geval tot en met woensdag gestaakt. In Utrecht duurt de staking zeker tot en met het weekeinde, maar de bonden hebben al aangekondigd dat tot woensdag te willen verlengen. De gemeente kijkt nog of ze naar de rechter stapt om dat te voorkomen.

Vakbond Abvakabo kondigde donderdag aan de acties door te willen zetten tot er een akkoord is. Ook andere gemeenten komen binnenkort mogelijk aan bod.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten onderhandelt namens de gemeenten als werkgever met de bonden over een nieuwe cao. Vrijdag staat een gesprek gepland.