[KNVB beker] Uitslag Feyenoord - Ajax

Vanavond om 18.30 uur begon de tweede bekerfinale tussen Feyenoord en Ajax. De eerste wedstrijd eindigde in een 2-0 overwinning voor de Amsterdammers. Feyenoord deed verwoede pogingen om de KNVB beker alsnog binnen te halen maar kon niet voorkomen dat het in de Kuip 1-4 voor Ajax werd dat zodoende de beker voor de achttiende maal wist te winnen.

Het bekertreffen tussen Feyenoord en Ajax was eveneens de laatste officiële wedstrijd van Roelof Luinge. De arbiter kreeg geen nieuw contract van de KNVB, waardoor hij na dit seizoen niet meer op het hoogste niveau te zien zal zijn. De leidsman zal waarschijnlijk in de nieuw te vormen Topklasse verder gaan.

Siem de Jong en Marko Pantelic (Ajax) trapten af in de tweede bekerfinale. Al snel bleek Feyenoord er alles aangelegen om de achterstand weg te poetsen. De Rotterdammers zetten de bezoekers direct onder druk. Een fout van Denny Landzaat, die vandaag overigens jarig is, zorgde er echter voor dat de goal al na vier minuten aan de andere kant viel. Enkele minuten later belandde een vrije trap van Landzaat op het hoofd van André Bahia, die maar nipt overkopte. Toch bleven de Amsterdammers de wedstrijd heersen en probeerde de Rotterdamse formatie elke keer een gaatje te vinden om bij het doel van Maarten Stekelenburg te komen.

Leroy Fer gaf halverwege de eerste helft de bal aan Jon Dahl Tomasson. De Deen had de beste kans van de wedstrijd voor de Rotterdammers maar gleed uit. Het thuisspelende Feyenoord kreeg zeker wel kansjes om de gelijkmaker te maken, maar er ging telkens wel iets mis. Uit het niets kereg Ajax ook weer een flinke kans. Via Suárez kon Emanuelson de bal maar half koppen, waar de verdediging van Feyenoord de nodige moeite mee had. In de rebound was het Suárez, die eveneens de bal niet in het net wist te krijgen. In de tegenstoot was het Roy Makaay, die Tomasson voor Stekelenburg zette, maar zijn voorzet was te onnauwkeurig en verdween achter de doellijn.

Een vrije trap van Ajax op zeventien meter van het doel van Mulder kon vrij simpel gepakt worden door de Rotterdamse goalie. De Feyenoord-fans lieten zich ook steeds meer horen om 'hun' club tot wat beter spel te dwingen echt baten mocht dit tot tot de rust nog niet.

Bij Feyenoord liepen tijdens de rust Bart Schenkeveld en Jonathan de Guzman zich warm. Zij kwamen er in voor De Vrij en Landzaat. De Rotterdammers lieten wel meteen zien niet te kunnen leven met opnieuw een verlies tegen de aartsrivaal. Makaay schoot de bal naar Tomasson maar die trof op een haar na het doel. Toby Alderweireld mocht vijf minuten na rust van geluk spreken dat Luinge hem op het veld liet staan. De Belg trapte onbesuisd in op Tomasson en zag dat met geel worden bestraft. Tim de Cler beging een aantal minuten later dezelfde fout en de consequente Luinge besloot ook hier geel te geven.

Na een uur spelen zou Feyenoord op gelijke hoogte zijn gekomen ware het niet dat grensrechter Van der Pas besloot zijn vlag omhoog te steken en zo het doelpunt niet in de boeken liet verschijnen. Suárez kreeg direct aan de andere kant een mogelijkheid maar ook deze werd niet binnengewerkt. In de corner die resulteerde was opnieuw niemand oplettend genoeg om de bal achter Mulder te werken. Een half uur voor het einde was de wedstrijd definitief beëindigd. Siem de Jong kreeg de bal van Demy de Zeeuw en schoot de bal achter Mulder.

Een vrije trap van invaller De Guzman belandde op de lat en de paal en werd uiteindelijk door Tomasson achter Maarten Stekelenburg geschoten. Door dit doelpunt kwam Feyenoord weer terug in de wedstrijd en geloofde het misschien nog wel in een mooi resultaat in dit duel. Dat beetje geloof werd alleen alweer hardhandig door De Jong weggenomen. Niemand van de Feyenoord-verdediging vond het nodig hem iets in de weg te leggen en dat resulteerde na een één-tweetje met Suárez in opnieuw een doelpunt van De Jong. Suárez besloot daarna ook nog maar een keer te scoren en schoot het duel definitief op slot.

Opmerkelijk moment was er in de 87ste minuut. Arbiter Roelof Luinge besloot dat het genoeg was geweest met zijn loopbaan op het hoogste niveau en kreeg een publiekswissel. Kevin Blom nam zijn plaats in. De eindconclusie van deze bekerfinale kan toch wel worden dat de fans de dupe zijn van een klein clubje mensen wat het verpest. Laten we hopen dat volgend jaar weer één wedstrijd krijgen met een duel vol beleving en sfeer die we vandaag en vorige week hebben gemist.