Franse politie arresteert terreurverdachte

De Franse politie heeft een Franse Marokkaan gearresteerd die ervan verdacht wordt een aan Al-Qaida gelieerde cel te hebben geleid. De cel ronselde mensen om onder andere in Afghanistan en Irak te vechten en had aanslagen op doelen in Marokko in voorbereiding. Dit heeft een bron bij de Franse contraspionagedienst DCRI gezegd.

De verdachte, de 40-jarige Ahmed Sahnouni, werd vorige week vrijdagavond opgepakt in Aubervilliers, een voorstad aan de noordoostrand van Parijs. Volgens de Marokkaanse politie stond de in Casablanca geboren Sahnouni aan het hoofd van een terroristencel, waarvan 24 leden vorige maand in Marokko werden gearresteerd. De 24 waren bezig grote aanslagen voor te bereiden, liet het Marokkaanse ministerie van binnenlandse zaken in een verklaring weten.

Volgens het ministerie wilde de cel 'staatssymbolen' vermoorden en buitenlandse belangen in Marokko aanvallen. Verscheidene leden van de cel werden in de kraag gevat toen zij op weg waren naar Somalië om zich daar bij een moslimextremistische groepering aan te sluiten. Andere leden waren doende trainingskampen in te richten om lokale aanhangers van Al-Qaida in terrorisme te trainen, aldus het ministerie.

Volgens de Franse bronnen heeft Sahnouni toegegeven naar verschillende Arabische landen te zijn gereisd, maar ontkent hij leiding aan een terreurcel te hebben gegeven.