Bos: Balkenende niet geschikt als premier

Oud-PvdA-leider en ex-vicepremier Wouter Bos vindt minister-president Jan Peter Balkenende niet geschikt als premier. Dat zei hij dinsdag in het EO-televisieprogramma Moraalridders.

Bos antwoordde in een rondje ja/nee met 'nee' op de vraag of Balkenende geschikt is als premier, ondanks dat hij als vicepremier drie jaar met Balkenende in een kabinet zat. Bos zei nu dat er een betere kandidaat is, de huidige PvdA-leider Job Cohen. "Wat het land nodig heeft is een zekere stabiliteit. Er is iemand nodig die rust kan brengen en dat kan Job Cohen heel goed." Bos wees er op dat vier van Balkenendes vijf kabinetten de afgelopen zeven jaar sneuvelden. "Dat is wat veel van het goede."

Bos, die zich een week na de gemeenteraadsverkiezingen van begin maart terugtrok als beoogd lijsttrekker van de PvdA en Job Cohen als zijn gewenste opvolger voorstelde, wilde niet ingaan op berichten dat hij president Nout Wellink van De Nederlandsche Bank zou kunnen opvolgen. Volgens Bos moet je niet praten over opvolging van Wellink zolang hij er nog zit en het goed doet.

Bos gaf wel toe dat de baan bij DNB wel eens door zijn gedachten schiet, omdat er in de pers over wordt gespeculeerd, maar "vooralsnog" zit Wellink bij DNB aan het roer. Als er door een vertrek van Wellink "ooit een vacature komt , dat zien we dan wel. En of ik het dan een leuke baan zou vinden en of anderen mij daar dan willen zien, dat zien we dan ook wel", aldus Bos.