Cel geŽist voor fraude met belastingaangiften

Tegen een 45-jarige vrouw uit Amsterdam is dinsdag drie jaar cel geëist voor fraude met belastingaangiften en witwassen. De vrouw heeft volgens het Openbaar Ministerie gefraudeerd met ruim tweeduizend aangiften Inkomsten Belasting. De Belastingdienst verstrekte hierdoor onterecht mogelijk tot zes miljoen euro aan voorlopige teruggaven.

De vrouw werd 27 januari aangehouden, nadat de Fiod in oktober vorig jaar een onderzoek was gestart naar haar praktijken. De Amsterdamse zit nog steeds vast. Ze trad volgens het OM van 2006 tot en met 2009 op als belastingadviseur zonder aangesloten te zijn bij een belastingadviesbureau en zonder registratie bij de Kamer van Koophandel.

Onder haar begeleiding werden op 2385 belastingaangiften van 875 belastingplichtigen onjuiste gegevens over studiekosten en ziektekosten aan de Belastingdienst opgegeven, zo stelt het OM. De 'cliënten' van de vrouw kregen hierdoor onterecht voorlopig geld terug van de Belastingdienst.

De 45-jarige vrouw verdiende hiermee vermoedelijk ruim vierhonderdduizend euro. De officier van justitie stelt dat de vrouw op 'geraffineerde wijze' te werk ging. De vrouw heeft volgens het OM 'stelselmatig misbruik gemaakt van het stelsel van belastingteruggaven'.

Behalve 3,5 jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, eiste de officier van justitie ook dat de vrouw ruim 420.000 euro moet terugbetalen. De cliënten van de vrouw die onterecht geld hebben teruggekregen, kunnen van de Belastingdienst een terugvordering verwachten. De rechtbank Amsterdam doet over twee weken uitspraak.