Veiligheidsmaatregelen Amsterdam op 4 en 5 mei

De gemeente Amsterdam neemt extra veiligheidsmaatregelen voor de Nationale Herdenking op de Dam en het concert op de Amstel ter viering van Bevrijdingsdag. Op 4 en 5 mei is een noodverordening van kracht. Ook wordt een veiligheidsgebied ingesteld, zo heeft waarnemend burgemeester Lodewijk Asscher uit voorzorg besloten.

De veiligheidsmaatregelen zijn bedoeld om de openbare orde en veiligheid in de gebieden te handhaven tijdens de herdenking en het concert. De maatregelen zijn minder streng dan vorig jaar, toen extra maatregelen werden getroffen wegens de fatale gebeurtenissen tijdens Koninginnedag in Apeldoorn.

Wel heeft de politie op 4 en 5 mei extra bevoegdheden. De politie kan mensen als daartoe aanleiding bestaat uit de veiligheidsgebieden verwijderen.

De extra maatregelen gelden op 4 mei voor de Dam en enkele omliggende straten van 16.00 tot 21.00 uur. Het gebied wordt met hekken afgezet. Ook is het verboden van 19.30 tot 21.00 uur op een balkon, loggia of het dak te zijn dat direct uitzicht geeft op het monument op de Dam.

Op 5 mei gelden de extra maatregelen van 18.00 tot 24.00 uur voor het gebied rond het concert op de Amstel. Mensen die in het gebied wonen of er op bezoek gaan, worden onder begeleiding van politie van en naar hun woning gebracht.