Pastors stapt toch niet uit Rotterdamse raad

Marco Pastors stapt ondanks een eerdere aankondiging toch niet op. De voorman van Leefbaar Rotterdam had aangegeven dat hij zou vertrekken uit de gemeenteraad als zijn partij niet in het college zou komen. Nu Rotterdam een college heeft gevormd van PvdA, VVD, D66 en CDA slikt hij die woorden weer in.

Pastors zei rond de gemeenteraadsverkiezingen dat als Rotterdammers 'niet in voldoende mate voor mij kiezen dan houdt het een keer op'. "Dan ga ik weg."

In een reactie op Radio 1 zegt hij nu dat er geen sprake van is dat er niet in voldoende mate voor hem is gekozen. "Je kunt met een redelijke zekerheid zeggen dat Leefbaar de grootste partij zou zijn als er was opgelet bij de kieshokjes", zegt Pastors in verwijzing naar onregelmatigheden rond de verkiezingen.

"Ik heb 51 duizend voorkeursstemmen gekregen, veel meer dan mijn concurrenten. Dat geeft wel aan hoe Rotterdammers over hun politici denken. Op zo'n manier weggaan, daar doe je alleen de PvdA een plezier mee en niet de stad."

Leefbaar Rotterdam haalde bij de verkiezingen net als de PvdA veertien zetels, maar werd met een klein verschil wel de tweede partij. De PvdA had voor de verkiezingen al bezworen niet met Leefbaar Rotterdam in een college te willen.

Volgens Pastors zou zijn partij de verkiezingen hebben gewonnen als de verkiezingen eerlijk waren verlopen. Uit onderzoek zijn geen opzettelijke of grote fouten bij de stembusgang gebleken. Bij een hertelling van de stemmen kwam de PvdA opnieuw als grootste uit de bus, maar nu met een groter verschil.