Ook Pechtold daagt Cohen uit

D66-leider Alexander Pechtold daagt PvdA-leider Job Cohen uit voor een debat over de mogelijkheden van progressieve samenwerking met D66 en GroenLinks na de verkiezingen. Dat zei Pechtold woensdag bij RTLZ. "Wie weet kunnen we het met z'n drieën een keer flink uitdiscussiëren."

Pechold vindt dat Cohen het debat met hem ontloopt, maar vooral de confrontatie met lijsttrekker van de VVD Mark Rutte zoekt. Het verkiezingsprogramma van de sociaaldemocraten is daarnaast verre van helder, meent de D66'er. Cohen moet daarom aangeven waar zijn partij precies voor staat. "De PvdA moet maar eens aangeven wat men dan wil."

Een progressieve regering zou vooral de arbeidsmarkt, de woningmarkt en het onderwijs moeten hervormen, meent Pechtold. Gebeurt dat niet, dan wordt de samenwerking tussen deze partijen 'verre van progressief'. GroenLinks-lijsttrekker Femke Halsema twittert in een reactie dat zij het voorstel van Pechtold voor een publiek debat over de vorming van een linkse coalitie een 'interessant idee' vindt.

Pechtold is niet de eerste die stelt dat Cohen het debat ontloopt. Demissionair staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA) liet zich dinsdagavond in het tv-programma Moraalridders in vergelijkbare bewoordingen uit. De kersverse PvdA-leider zou niet rechtstreeks in debat willen met demissionair premier Jan Peter Balkenende (CDA). Verzoeken voor een één-op-één-confrontatie worden 'consequent' geweigerd, zei De Vries.