Australië verwerpt voorstel walvisjacht

Australië heeft een voorstel van Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) om commerciële walvisvangst weer in beperkte mate toe te staan, verworpen. Dat zei de minister van milieu Peter Garrett woensdag.

In het nieuwe IWC-voorstel dat vorige week bekend werd, mogen de komende vijf jaar jaarlijks vierhonderd dwergvinvissen in Antarctica worden gedood, in de vijf jaren daarna elk jaar tweehonderd. Volgens de IWC, die streng op de jacht zal toezien, komt dit neer op een verbetering ten opzichte van de bestaande situatie waarin nauwelijks sprake is van controle. De jacht op walvissen is sinds 1986 verboden. Er gelden echter uitzonderingsregelingen, waarvan vooral Japan, Noorwegen en IJsland gebruikmaken.

Garrett noemde het voorstel ondeugdelijk en riep in plaats daarvan op tot een periode van vijf jaar waarin wordt toe gewerkt naar een algemeen verbod op walvisjacht in de Antarctische wateren en tot een direct verbod op wetenschappelijke walvisvaartvergunningen. "Het voorstel dat voor ons ligt, is verre van elk voorstel dat Australië zou kunnen accepteren", zei Garrett. "Wij zijn van mening dat als het voorstel wordt geïmplementeerd zonder drastische wijzigingen, het de bescherming van walvissen tientallen jaren terugdraait."

Japan jaagt elk jaar op walvissen voor wetenschappelijke doeleinden. Vlees dat over is wordt verkocht. Volgens critici is dat echter de daadwerkelijke reden voor de jacht.

Australië heeft Japan tot november de tijd gegeven met de jacht te stoppen, gebeurt dat niet dan zal er een aanklacht bij het Internationaal Gerechtshof volgen.