Marokkaanse verhoormethode politie

Het politiekorps Gelderland-Zuid experimenteert met een alternatieve aanpak voor het ondervragen van Marokkanen. De nieuwe methode zorgt ervoor dat verdachten sneller bekennen, schrijft het AD woensdag.

Bij het experiment wordt een verdachte uit zijn cel gehaald door iemand in sjofele vrijetijdskleding. Die brengt hem voor ondervraging naar een rechercheur in maatpak. De rechercheur hoeft zijn koffie niet zelf te halen, die wordt namelijk gebracht.

Door dit soort kleine foefjes zou de rechercheur meer autoriteit uitstralen, waardoor de Marokkaan sneller bekent. De Rijksuniversiteit Groningen concludeerde volgens de krant eerder al dat Marokkanen moeilijk te ondervragen zijn. Ook zouden ze vaker ontkennen.

Bij Nederlandse verdachten zouden 'gezellige opmerkingen' vaak goed helpen. Bij Marokkaanse juist niet. Bij het experiment werden vijf Marokkaanse jongeren ondervraagd op de 'Hollandse' manier en vijf op de autoritaire manier. Bij de eerste groep gaf één verdachte informatie, bij de tweede groep legden er vier een bekentenis af.

De onderzoeker, recherchekundige Mijke van den Heuvell, deed ook onderzoek naar het verhoren van Turken, Antillianen, Afghanen en Armeniërs.