Kankerverwekkende stof in babyslaapkamers

In talloze babykamers zijn hoge concentraties van de kankerverwekkende stof formaldehyde aangetroffen, een stof die wordt 'uitgeademd' door houten meubelen. Ook vochtige organische verbindingen werden vaak gevonden, dat is een middel dat voorkomt in onder meer verf en schoonmaakmiddelen.

Dat blijkt uit onderzoek naar de binnenluchtkwaliteit in kinderkamers dat werd uitgevoerd in vier landen waaronder Nederland. Aanstaande ouders en ouders met kinderen onder de drie jaar deden mee aan het onderzoek. Alle vaders en moeders waren van plan te gaan verbouwen of een babykamer in te richten. Gedurende zeven dagen werden testkits in de slaapkamer bevestigd. De resultaten daarvan werden onderzocht in een laboratorium. In veertig procent van de gevallen waren de gemeten waarden hoger dan de toegestane internationale begrenzingen. Het onderzoek maakt duidelijk dat de binnenluchtkwaliteit van de babyslaapkamers vaak te wensen overlaat en dat ouders beter moeten ventileren.

De vereniging Women in Europe for a Common Future (WECF) waarschuwt dat babykamers dus niet altijd zo beschermd zijn als de meeste ouders denken. Zeker een vervuiler als formaldehyde is volgens het WECF onveilig omdat het niet zichtbaar is.