Stoppen met roken makkelijker door gen

Nederlandse onderzoekers hebben samen met buitenlandse collega's een genetische variant ontdekt die het voor de drager makkelijker maakt te stoppen met roken. Ook stuitten ze op een gen dat de kans beïnvloedt om met roken te beginnen en vonden ze verschillende genen die invloed hebben op het aantal sigaretten dat iemand rookt.

Het onderzoek werd gedaan door een grote groep onderzoekers, onder wie wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VU Medisch Centrum. Voor het onderzoek werd het DNA van meer dan 74 duizend mensen vergeleken. Hierbij werd onderscheid gemaakt tussen rokers en niet-rokers en tussen verschillende groepen rokers.

Uit het onderzoek blijkt volgens de Vrije Universiteit Amsterdam dat genetische aanleg het voor sommige mensen veel moeilijker maakt te kunnen stoppen met roken. De resultaten van het onderzoek moeten bijdragen aan de ontwikkeling van therapieën en medicijnen die stoppen met roken kunnen bevorderen. Daarvoor is wel meer onderzoek nodig.

Onderzoeker van het Erasmus MC Henning Tiemeier, die ook meewerkte aan het onderzoek, zegt dat wel kan worden gekeken of iemand deze genetische variaties heeft, maar dat dat nog weinig zegt over de kans dat die persoon daadwerkelijk kan stoppen met roken, begint met roken, of hoeveel sigaretten die persoon zal roken. "Buiten kijf staat daarom dat alle rokers aangemoedigd moeten worden om te stoppen met roken."