China vervangt partijleider na onlusten

China heeft partijleider Wang Lequan van de regio Xinjiang vervangen. Dat maakten Chinese staatsmedia zaterdag bekend. Er werd geen reden voor het ontslag gegeven.

Wang was partijleider in Xinjiang toen daar in juli bijna tweehonderd mensen bij onlusten om het leven kwamen. Oeigoeren en Han-Chinezen raakten slaags en zorgden voor de ergste onrust in China in tientallen jaren.

Oeigoeren zijn moslims en etnisch verwant aan de Turken. Zij vormden aanvankelijk de meerderheid in Xinjiang, maar zijn er na de komst van veel Han-Chinezen gereduceerd tot een aanzienlijke minderheid. De verandering in bevolkingssamenstelling leidde tot grote spanningen tussen beide bevolkingsgroepen. Een afscheidingsbeweging heeft de afgelopen twintig jaar bij vlagen voor geweld in de regio gezorgd.

Volgens Dilxat Raxit, woordvoerder van overzeese Oeigoeren, is de leiderschapswijziging niet voldoende. Oeigoeren verdienen meer politieke rechten en meer invloed op beslissingen, zo zegt hij. "China moet fundamentele zaken veranderen als het gaat om leiderschap en de onderdrukking die nu in Xinjiang plaatsvindt. Ook moet China de politieke eisen van de Oeigoeren respecteren", zegt Raxit.

China geeft de overzeese Oeigoeren de schuld van het opstoken van de onlusten in Xinjiang, maar heeft daar vooralsnog geen bewijs voor kunnen aandragen.

China vervangt partijleider na onlusten
China vervangt partijleider na onlusten (Foto: Novum)