Vertrouwen Balkenende op dieptepunt

De laatste paar maanden komen er steeds meer berichten in de media over het dalende vertrouwen in demissionair premier Balkenende. Uit een onderzoek van de Volkskrant blijkt nu dat slechts 31 procent van de Nederlanders de leider van het CDA een vijfde kans gunt.

TNS Nipo en de Universiteit Amsterdam, die het onderzoek hebben uitgevoerd, komen tot verrassende conclusies. Zo is het vertrouwen van de kiezer in het CDA op het gebied van de economie zeer laag. Het onderzoek spreekt van 'een zwak profiel'. Opvallender is nog dat op het thema economisch herstel de VVD en zelfs de PvdA meer steun krijgen dan het CDA.

Gerd Leers
Het onderzoek heeft ook de vraag gesteld wie men graag als premier ziet in het komende kabinet. De gevallen premier komt op een zesde plaats in het rijtje terecht. Zelfs Balkenende moet Gerd Leers, de oud-burgemeester van Maastricht, voor zich dulden.

Dat zelfs Leers populairder is dan Balkenende bij de CDA kiezers is opmerkelijk te noemen. Leers moest weg als burgemeester van Maastricht nadat hij verstrikt was geraakt in een affaire rond het aanschaffen van vastgoed in Bulgarije.

Je zou denken dat kiezers van de partij die zo voor de 'normen en waarden' strijdt geen voorkeur zouden hebben voor iemand met een besmet politiek verleden. Toch is de gewezen burgemeester met 38 procent populairder onder de achterban van de christenen.

Impopulair
Ondanks dat er bij bijvoorbeeld de PVV wat kandidaten in opspraak zijn gekomen, kan Balkenende hier niet van profiteren. Hij is in die kringen zelfs zo impopulair dat de PVV kiezers eerder op Cohen zouden stemmen.

Het percentage van CDA-kiezers die Balkenende graag willen lozen blijft alsmaar stijgen. In maart is dit percentage gestegen van 25 naar 35 procent.