'NCTb tast gezag burgemeesters aan'

De Nationale Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) moet zich niet te veel bemoeien met de veiligheid bij grote evenementen. Dit tast de bevoegdheden van burgemeesters aan, zei burgemeester van Westland en bestuurslid van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Sjaak van der Tak woensdag in Goedemorgen Nederland.

De NCTb zou bij de organisatie van evenementen de regie bij de gemeenten moeten laten. Volgens Van der Tak heeft de NCTb hier geen verstand van en ontbreekt het hem bovendien aan gezag. De NCTb zou zich moeten beperken tot het verstrekken van informatie.

Als voorbeeld noemt Van der Tak de veiligheidsmaatregelen rond de herdenking van de aanslag op Koninginnedag van vorig jaar in Apeldoorn. Hij wil met demissionair minister van Binnenlandse Zaken Ernst Hirsch Ballin (CDA) praten over de, zijns inziens te grote, rol van de NCTb hierbij.

Burgemeester van Apeldoorn Fred de Graaf (VVD) luidde vorig week al de noodklok over de 'haast absurde proporties' van de veiligheidsmaatregelen rond de herdenking. Volgens hem is de grens bereikt aan wat redelijke eisen zijn voor evenementen.