'Aswolk geen bedreiging voor meivakantie'

Vakantiegangers die een vlucht in de meivakantie hebben geboekt, hoeven niet bang te zijn dat de aswolk roet in het eten gooit. De grote reisorganisaties OAD, TUI en Thomas Cook verwachten dat de logistiek op tijd weer in orde is, concludeert het AD woensdag uit een rondgang.

Voorwaarde is wel dat de vulkaan in IJsland geen nieuwe aswolken uitstoot. Het luchtruim boven Nederland bleef dinsdagnacht geopend voor vliegtuigen. Aanvankelijk zou het luchtruim alleen tot 21.00 uur open blijven.

Een woordvoerder van KLM deed woensdagochtend op Radio 1 een oproep aan reizigers om ondanks alles geduldig te blijven. Nu bekend is dat er weer wordt gevlogen, wil iedereen volgens hem tegelijk op reis of terug naar huis.

Door de drukte zou het boekingssysteem op halve snelheid lopen. "Ik snap dat het moeilijk is om geduldig te blijven als je al vijf dagen in een hotel wacht, maar we kunnen nou eenmaal niet iedereen tegelijk naar huis vliegen", legde de woordvoerder uit.

EasyJet hervat woensdagochtend enkele lijnen boven Engeland en de rest van Europa. De luchtvaartmaatschappij waarschuwt enkele dagen nodig te hebben voordat het weer volgens schema vliegt. Ryanair hervat de vluchten boven Noord-Europa op zijn vroegst op donderdag.

'Aswolk geen bedreiging voor meivakantie'
'Aswolk geen bedreiging voor meivakantie' (Foto: Novum)