Fraude Goldmans Sachs slechts het begin

Onlangs werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse beurswaakhond SEC een onderzoek instelt naar mogelijke fraude bij de zakenbank Goldman Sachs (GS). Ondertussen komen er steeds meer aanwijzingen dat deze zaak het spreekwoordelijke 'topje van de ijsberg' is.

De fraude waar GS van beschuldigd wordt, betreft het bewust opzetten van een beleggingsfonds dat gedoemd was te mislukken. In reactie op dit onderzoek hebben diverse financiële instellingen al laten weten een claim in te dienen bij GS.

Wereldwijde impact
De stemming op Wall Street is afwachtend sinds de aanklacht. Men vraagt zich af of de SEC niet te veel risico neemt met de beschuldigingen richting Goldman. Wereldwijd zijn er vele banken en pensioenfondsen die banden hebben met de Amerikaanse bank. Zij vragen zich nu af in hoeverre ze schade zullen leiden door dit fonds.

"Wij kijken ook naar wat we in huis hebben", zegt de woordvoerder van de beleggingsafdeling van het ABP. "En als er mogelijkheden zijn om langs juridische weg wat terug te halen, zullen we dat zeker niet laten."

Afgezien van GS worden ook andere banken van dezelfde activiteiten verdacht. Hieronder vallen onder meer Deutsche Bank, UBS, Credit Suisse en Barclays. Zij kunnen binnenkort dagvaardingen van de SEC in hun postvakje tegenkomen.