NPD: 'Aswolk straf van God'

De beweging Nederland Pro Deo (Nederland voor God, NPD) is een christelijke beweging met politieke aspiraties. De NPD noemt de ontregeling van het vliegverkeer door de aswolk een 'rode kaart van God'. "Het zal rampzalige gevolgen voor de Europese volkeren hebben als we deze waarschuwing negeren en doorgaan met leven zoals we de laatste jaren zijn gewend", aldus de NPD. Dit valt alleen te voorkomen als we volgens de tien geboden zullen leven. Anders zullen grote natuurrampen ons blijven treffen, stelt de beweging.

De politieke aspiraties van de beweging waren het duidelijkst in 2006. Toen probeerde de NPD een lijstverbinding aan de gaan met de SGP. Hoewel deze partij zelf ook niet vies is van een stukje fundamentalisme, was de SGP toch van mening dat de NPD 'te stellig' zou zijn. Een paar van de standpunten van de beweging zijn: tegen abortus, tegen homoseksualiteit, tegen echtscheiding en tegen seks en geweld op tv.

Praten in tongen
De NPD is een onderdeel van het 'Charismatisch-Evangelisme'. Deze stroming is er heilig van overtuigd dat God boodschappen doorgeeft door middel van visioenen. Ook zou het opperwezen mensen laten praten in tongen. Verder zijn de leden van deze vereniging overtuigd van genezing door handoplegging.

Volgens de voorzitter Heijmen Westerveld heeft God al eerder gele kaarten uitgedeeld aan Nederland. Zo heeft hij het over de bijna-watersnoodramp uit 1995 en het 'levensbedreigende virus' waar Balkenende in 2004 aan geleden zou hebben.