'Toyota akkoord met boete van 16,4 miljoen dollar'

De Japanse autofabrikant Toyota gaat naar verwachting akkoord met een boete van 16,4 miljoen dollar (ruim twaalf miljoen euro) omdat het bedrijf de Amerikaanse regering niet meteen heeft ingelicht over de problemen met gaspedalen die bleven steken. Dat heeft een bron binnen het Amerikaanse ministerie van vervoer maandag gezegd.

Volgens de Amerikaanse federale wet zijn autofabrikanten verplicht om de regering binnen vijf werkdagen in te lichten als er in hun voertuigen een defect wordt gevonden dat mogelijk gevaar oplevert. Toyota wist vorig jaar september al dat er problemen waren met de gaspedalen, maar lichtte de Amerikaanse regering pas in januari in, waarna een grootschalige terugroepactie werd opgezet.

Toyota heeft tot maandag de tijd om de boete wel of niet te accepteren. De verwachting is dat het bedrijf akkoord gaat met de boete en deze binnen dertig dagen betaalt. Hiermee voorkomt Toyota een juridisch gevecht met de Amerikaanse regering. De regering ziet in de betaling van de boete een acceptatie van de verantwoordelijkheid voor het verhullen van het defect. Toyota wil, volgens de bron, niet expliciet toegeven dat het een overtreding heeft begaan. De autofabrikant wacht nog tientallen rechtszaken over letselschade en dood door schuld.

De boete voor Toyota is de hoogste die de regering volgens de wet een bedrijf kan opleggen. Zonder dit maximum had de boete kunnen oplopen tot wel 13,8 miljard dollar (ruim 10 miljard euro), ofwel zesduizend dollar voor ieder van de 2,3 miljoen in de VS verkochte auto's met defecte gaspedalen.