Particulieren willen gestrande reizigers helpen

Particulieren in de omgeving van Schiphol hebben samen ruim duizend slaapplaatsen aangeboden voor gestrande reizigers op Schiphol. De gemeente Haarlemmermeer had een oproep gedaan aan mensen om een plek te bieden aan reizigers die extra hulp nodig hebben, zoals ouderen, gezinnen en mensen met een medische indicatie.

Bij een telefoonlijn van de gemeente werden in drieënhalf uur meer dan duizend bedden aangeboden. Burgemeester Theo Weterings is verheugd door de grote blijk van gastvrijheid. "Ik weet niet precies waar alle aanbiedingen vandaan komen, maar ik ben onder de indruk van de gastvrijheid van onze inwoners."

Vanaf zondagochtend wordt gekeken wie in aanmerking komen voor opvang bij mensen thuis. Alle mensen die hulp hebben aangeboden worden de komende dagen teruggebeld. Mensen die op Schiphol bivakkeren, maar niet in de hulpbehoevende groep vallen, worden gestimuleerd een slaapplek buiten de luchthaven te vinden.

Hoe lang de slaapplekken nog nodig zijn is nog niet bekend. Het Nederlandse luchtruim is nog tot zeker 14.00 uur dicht, maar naar veel andere landen kan ook daarna zeker nog niet worden gevlogen. Zodra de aswolk die alle problemen veroorzaakt voorbij is, zal het bovendien even duren voor alle vluchten weer op gang zijn.