Cel geëist voor prostitueren vrouwen

Tegen twee Macedonische mannen zijn donderdag en vrijdag celstraffen tot 3,5 jaar geëist voor het uitbuiten en in de prostitutie brengen van twee jonge Slowaakse vrouwen. De officier van justitie eiste voor de rechtbank in Leeuwarden tegen een van de twee een gevangenisstraf van twee jaar en tegen de ander 3,5 jaar cel.

Een van de slachtoffers is een 19-jarige Slowaakse vrouw, die een enorme schuldenlast had, doordat een van de verdachten leningen van enkele tienduizenden euro's op haar naam had gezet. Om die af te betalen moest zij in 2007 in de prostitutie gaan werken.

De vrouw werd beloofd dat als ze goed haar best zou doen, ze alles zou krijgen wat haar hart begeerde. De pooiers stimuleerden onveilige seks en als de vrouw ongesteld was, moest ze gewoon doorwerken.

De vrouw stelt zeven dagen in de week in de prostitutie te hebben gewerkt. Ze werd voortdurend gecontroleerd door middel van sms'jes en telefoontjes. Al haar verdiende geld moest zij afgeven. De vrouwen moesten van de verdachten per dag minstens duizend euro verdienen. Nadat de 19-jarige aangifte had gedaan, werd haar familie in Slowakije, die van niets wist, bedreigd.

De kwetsbare vrouwen waren volgens de officier van justitie een ideale prooi voor mensenhandelaren. "Mensenhandel is een misdaad die mensen hun rechten ontneemt, hun dromen kapotmaakt en hen berooft van hun waardigheid."

De rechtbank doet 29 april uitspraak in de zaak.