PVV-kandidaat verdedigde omstreden Imam

Na het gedoe rond de Joods religieus extremist Gidi Markuszower, komen er nu opnieuw achtergronden van een kandidaat-kamerlid voor de PVV naar boven. Advocate Lilian Helder, de nummer drie op de PVV-lijst, verdedigde tot in 2009 een omstreden imam uit Nederland. Geert Wilders eiste in 2007 dat die het land zou worden uitgezet.

Helder verdedigde de imam in dienst van het Eindhovense advocatenkantoor Houben & Van Dick. Maar daar werkt ze binnenkort niet meer. Directeur Marc Houben distantieert zich van uitspraken van Helder. In overleg is de arbeidsovereenkomst per 1 mei opgezegd. "Ik heb er moeite mee dat mijn kantoor geassocieerd wordt met een politieke partij", zegt Houben. In tegenstelling tot Helder vindt hij dat Nederland wel een goed rechtssysteem heeft. "Het beeld dat zij schetst van de praktijk, is mij vreemd en haar ideeën over het aanpakken van criminaliteit worden door ons niet gedeeld."

Vorig jaar verdedigde Helder de imam bij een zaak over een vechtpartij bij de moskee. Ze voerde toen aan dat haar cliënt zich steeds 'voorbeeldig' had gedragen. Imam M.I. Kariman raakte in 2001 al in opspraak omdat hij zich tegen scholieren discriminerend had uitgelaten over homoseksuelen.

Ook andere kandidaten op de lijst van de PVV hebben dingen op hun kerfstok of hebben gelogen over hun achtergrond. Mellony van Hemert, de nummer negen op de lijst, zou volgens de PVV-website zijn gepromoveerd als psycholoog. Dat blijkt niet het geval.

Arjan Brogt, nummer 34, werd door de rechter veroordeeld. Hij ontving geld voor zijn lidmaatschap van de studentenraad, maar kwam daar nooit opdagen.

En de nummer 23, James Sharpe, zou volgens de PVV-site Nederlands recordhouder hordenlopen zijn. Dat klinkt mooier dan dat het is. Hij is slechts recordhouder bij de atleten tussen de 35 en 39 jaar.

Volg de verkiezingen ook in het speciale Verkiezingen 2010-subforum op het FOK!forum.