Evacuatie Bergen aan Zee door duinbrand

Tussen Bergen aan Zee en Schoorl woedt opnieuw een duinbrand. Rond 17.00 uur werd melding gemaakt van de brand, meldt de politie.

De grote duinbrand nadert de gemeente Bergen aan Zee. De duinbrand bevindt zich op slechts 2 kilometer afstand van de bebouwde kom. Dit meldde een woordvoerster van de gemeente woensdagavond. Als de brand niet tot stilstand wordt gebracht, bereikt het vuur even na half negen het centrum, aldus Arjan van de Leur van het actiecentrum dat is opgericht.

De gemeente Bergen raadt inwoners aan ramen en deuren te sluiten en zich voor te bereiden op evacuatie. Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving zijn ingeschakeld. De gemeente is nog bezig met de voorbereidingen van de ontruiming. Burgemeester Hetty Hafkamp leidt het gemeentelijk beleidsteam dat in het gemeentehuis bijeen is.

In totaal dienen vierhonderd inwoners van het dorp hun woningen woensdagavond te verlaten. De politie zal met geluidswagens de inwoners sommeren te vertrekken. De grote duinbrand wordt aangewakkerd door een harde wind uit het noorden tot noordoosten.

Update 21.53 uur
BNR meldt dat de bewoners van Bergen aan Zee worden geëvacueerd naar het sportcentrum De Beeck. Ze worden met bussen vanaf het Zeeaquarium vervoerd naar de opvanglocatie. Er zal medisch personeel, een apotheek, voedsel en drinken aanwezig zijn. De ME is ingezet om te helpen bij de evacuatie.

Ook is er momenteel een noodverordening van kracht in Bergen en omgeving en zijn de wegen van en naar Bergen aan Zee afgezet om ramptoeristen tegen te houden.

Er wordt, naast het materieel van diverse brandweerkorpsen, ook gebruik gemaakt van een blushelikopter om de brand onder controle te krijgen. De brandweer heeft een zogeheten 'stoplijn' aangelegd. Daarbij wordt een gedeelte van de grond kaal gemaakt om het vuur tegen te houden.

Metingen hebben inmiddels uitgewezen dat de rook niet schadelijk voor de volksgezondheid is, aldus de woordvoerder van de gemeente. Het is volgens haar momenteel niet bekend hoe groot het gebied is dat in brand staat of al is afgebrand.

Update 22.19 uur
De eerste van twee aangelegde stoplijnen, die bij de Blijdensteinweg, lijkt het vuur tegen te houden. Dit meldt een woordvoerder van de politie.

Update 23.45 uur
Volgens burgemeester Hafkamp gaat de bestrijding van de brand 'de goede kant op'. Hoewel de stoplijn het grootste deel van de brand tegen heeft kunnen houden, is er aan de westkant van de stoplijn nog een kleine kans dat het vuur is doorgebroken.

Pas als zeker is dat het vuur de stoplijn niet gepasseerd is, kunnen de geëvacueerde bewoners terug naar hun huizen. Mensen die elders een onderkomen hebben gevonden, krijgen het advies daar te overnachten. Mogelijk wordt na middernacht bekendgemaakt dat de bewoners alsnog naar huis kunnen, maar daar kan de burgemeester op dit moment nog niets zinnigs over zeggen.