AFM treedt harder op

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft vorig jaar harder opgetreden tegen financiële dienstverleners dan in voorgaande jaren. De toezichthouder deelde een recordaantal van 52 boetes uit. In 2008 waren dat er nog maar twintig. Dat maakte de AFM woensdag bekend in zijn jaarverslag.

Een groot deel van de boetes, 23, ging naar financiële dienstverleners die verkeerde adviezen verstrekten. "Het aantal boetes geeft een indicatie voor de toezicht- en handhavingskracht van de AFM", aldus bestuursvoorzitter Hans Hoogervorst; "Het is de AFM er niet om te doen om zoveel mogelijk boetes op te leggen, maar om effecten in de markt te bewerkstelligen."

De AFM legde ook boetes op aan bedrijven en personen die niet tijdig koersgevoelige informatie of aandelenbelangen meldden. De toezichthouder deed vijftien keer aangifte bij het Openbaar Ministerie en trok 38 vergunningen in.

Dit jaar wil de AFM er onder meer scherp op letten of partijen bij hun financiële producten de klant wel centraal stellen. Ook wordt de kwaliteit van de dienstverlening beter onder de loep genomen. Consumenten moeten bovendien beter worden geïnformeerd over de hoogte en risico's van hun pensioenen.