Acht medewerkers Rode Kruis ontvoerd in Congo

Acht medewerkers van het Internationale Rode Kruis zijn vrijdag in Fizi, in het oosten van Congo, ontvoerd door een groep Mai Mai Yakutumba rebellen. Het Rode Kruis onderhandelt met de rebellen over de vrijlating. Dat heeft de organisatie dinsdag gemeld.

"We onderhandelen met ze en dringen aan op de onmiddellijke vrijlating van onze collega's", aldus woordvoerster Nicole Engelbrecht. De ontvoerders hebben volgens Engelbrecht geen losgeld geëist. Zij voegde daaraan toe dat het Rode Kruis nooit losgeld betaalt.

Volgens Oliver Hamuli, een woordvoerder van het Congolese leger, hebben de rebellen de zeven Congolezen en een Zwitser ontvoerd, om zo een geplande aanval van het Congolese leger op hun schuilplaatsen te dwarsbomen. "We weten waar de medewerkers worden vastgehouden, maar we kunnen het gebied niet aanvallen, omdat we anders hun levens in gevaar brengen", zei Hamuli.

Franz Rauchenstein, het hoofd van de Rode Kruis-missie in Congo, zei dat de organisatie in Congo is om de slachtoffers van het geweld in het land te beschermen en te helpen. "We blijven benadrukken dat het strikt neutrale, onpartijdige en humanitaire karakter van ons werk moet worden erkend en dat onze collega's terug moeten kunnen keren naar hun geliefden."