Peiling: Verdonk naar 0 zetels

Het CDA stijgt weer na een dieptepunt in de peilingen, terwijl de PvdA stabiel blijft. Dit blijkt uit de nieuwe Politieke Barometer, uitgevoerd door Synovate in opdracht van het actualiteitenprogramma NOVA. De christendemocraten stijgen twee zetels naar 29. De PvdA zit stabiel op 33 zetels en is daarmee nog steeds de grootste partij.

Aan de rechterkant van het politieke spectrum stijgen zowel de VVD (22 zetels) als de PVV (23 zetels) van Geert Wilders één zetel. Slachtoffers van de peiling deze week zijn D66 en GroenLinks. De partijen dalen drie en twee zetels naar respectievelijk 12 en 8 zetels. De SP klimt met haar nieuwe lijsttrekker Emile Roemer eindelijk uit het dal en stijgt twee zetels naar 11 stuks.

Rita Verdonk, ooit nog de eerste vrouwlijke premierskandidaat met haar Trots Op Nederland (TON), daalt één zetel in de Politieke Barometer en komt uit op 0 zetels. Dit ondanks Verdonks optreden deze week in het intellectuele discussieprogramma Jensen! en de presentatie van het verkiezingsprogramma van TON.

Zo wil de partij van Verdonk een vlaktaks van 25 procent. Of dit financieel haalbaar is blijft onbekend, omdat het Centraal Planbureau (CPB) het TON-programma niet kan doorrekenen wegens juridische bezwaren.


Politieke Barometer week 14