Duizenden gedoneerde euro's verbrast

In de Duitse versie van het televisieprogramma dat wij beter kennen als 'Lotto Weekend Miljonairs', won de 67-jarige Alice Schwarzer maar liefst 500.000 euro. De vrouw, in Duitsland bekend vanwege haar inzet voor vrouwenrechten, schonk het gewonnen bedrag aan de stichting Hatun & Can. De 41-jarige voorzitter van de stichting, die schuilging onder de naam Andreas Becker, gebruikte het geld echter niet voor zijn goede doel, maar voor zijn eigen persoonlijke pleziertjes.

De voorzitter van de stichting, die zichzelf tot vrouwenbeschermer benoemde, bleek er een dubbelleven op na te houden. In werkelijkheid heet Becker namelijk Udo. En laat Udo nou toevallig graag in dure winkels komen. Ook bezoekt hij Thaise bordelen en houdt van dure auto's. Uit speurwerk van het tijdschrift Stern kwam naar voren dat bedreigde vrouwen, waarvoor de stichting zich claimde in te zetten, nog geen cent van de donaties terugzagen.

Het gedoneerde geld gaf Udo onder andere uit aan een strakke bolide, cadeaus voor vrienden, fooien voor prostituees en een privé-chauffeur. Alice Schwarzer rook onraad en trok aan de bel. "Ik begon mijn geduld te verliezen", zei ze. "Ik heb vele nachten wakker gelegen en mezelf de vraag gesteld 'Wat heb ik gedaan?'". Toen Udo, alias Becker dus, Schwarzer weigerde om inzage in de financiën te krijgen, stapte zij naar de rechter. De officier van justitie beraadt zich nu op verdere stappen.