VVD'er moest Thais parlement ontvluchten

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen is woensdag het parlement in Thailand ontvlucht toen het werd bestormd door duizenden demonstranten. "In de helikopter van de premier was geen plaats meer voor onze delegatie, maar we konden via een brandgang, de tuin en een uitgang aan de achterkant alsnog ontkomen."

Aanhangers van oud-premier Thaksin Shinawatra eisen al weken het aftreden van premier Abhisit Vejjajiva. Woensdag braken duizenden demonstranten door de hekken van het parlement, dat daarom in allerijl werd ontruimd. "Ik had niet verwacht dat we zouden worden verwelkomd door twintigduizend redshirts", zegt Van Baalen.

Van Baalen was in Thailand als voorzitter van de Liberale Internationale. De zevenkoppige delegatie bleef ongedeerd. Van Baalen bezocht het land onder meer om met zijn 'goede vriend' Abhisit te praten. Het gesprek werd gehouden voor de bestorming van het parlementsgebouw.

Na de evacuatie is de delegatie op een vliegtuig naar Maleisië gestapt. De plannen voor de reis zijn door de bestorming niet gewijzigd.


Hans van Baalen: voor al uw staatsgrepen