'Parkeren in Amsterdam is te duur'

Zowel bezoekers als bewoners van Amsterdam vinden de parkeertarieven in het centrum van de hoofdstad te hoog. Voor veel bezoekers zijn de parkeertarieven een reden om de auto te laten staan en de stad op een andere manier te bezoeken. Dat meldt de ANWB woensdag na onderzoek.

De auto parkeren in het centrum van de stad kost vijf euro per uur. Van de bewoners is 77 procent ontevreden over dit tarief. Van de bezoekers vindt 74 procent het te duur. "Amsterdam is met dit tarief de kampioen van Nederland. In geen enkele gemeente is het parkeertarief zo hoog", zegt een woordvoerder van de ANWB.

Voor het onderzoek naar de bereikbaarheid van Amsterdam binnen de ring A10 werden 950 bewoners binnen de ring, bezoekers die vaak in de stad komen en mensen die slechts af en toe de hoofdstad opzoeken ondervraagd. Uit het onderzoek blijkt verder onder meer dat de ondervraagden niet altijd even positief zijn over het gedrag van het personeel in het openbaar vervoer. Ook zijn bewoners ontevreden over de afstemming van verschillende wegwerkzaamheden.

De P+R-voorzieningen worden door bewoners en bezoekers als redelijk positief beoordeeld. Het tarief van zes euro per dag voor de P+R-voorzieningen, inclusief kaartjes voor het openbaar vervoer, is goed gekozen. Ook over het openbaar vervoer in het algemeen zijn de ondervraagden positief, hoewel bewoners in mindere mate dan bezoekers.

Fietsende Amsterdammers adviseren de gemeente daarnaast om meer ruimte voor fietspaden te reserveren, meer fietspaden te realiseren, de paden goed te verlichten en ze beter te onderhouden.