Toename gezakten verkeersexamen basisschool

Het aantal basisschoolleerlingen dat zakt voor het praktijkgedeelte van het verkeersexamen op de fiets is de afgelopen jaren fors toegenomen. Zakte in 2007 nog 1,5 procent en in 2008 2,9 procent, vorig jaar was dat 4,7 procent. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland (VVN) woensdag. De toename komt omdat ouders hun kinderen steeds meer overal met de auto naartoe brengen.

Volgende week donderdag nemen circa tweehonderdduizend basisschoolleerlingen deel aan de 78e editie van het examen, dat bestaat uit een schriftelijk en een praktisch deel. Ook wordt de fiets gecontroleerd.

Bij het schriftelijk examen, waarbij vragen over verkeersregels worden gesteld, worden de meeste fouten gemaakt bij de vragen over voorrangsregels. Bij het praktijkexamen zijn de meest gemaakte fouten het niet uitsteken van een hand en het niet goed achterom kijken bij het afslaan.

Het niveau van het praktijkexamen is volgens het VVN de afgelopen jaren niet wezenlijk veranderd. "Dus leerlingen hebben er meer moeite mee." Volgens VVN komt dit doordat in steeds meer gevallen kinderen met de auto worden gebracht, wat niet goed is voor hun verkeersvaardigheid. VVN roept ouders daarom op meer met hun kinderen in de praktijk te oefenen.

Tijdens het lopen en fietsen vallen jaarlijks vijftien dodelijke slachtoffers en 350 gewonden in de leeftijdsgroep 10 tot 15 jaar.