Sneller gedragscursus voor drankrijders

Meer automobilisten die met een slok te veel op achter het stuur kruipen of zich als een wegpiraat gedragen, moeten sneller op gedragscursus worden gestuurd. Dat vindt demissionair minister van Verkeer Camiel Eurlings (CDA), zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Het is de bedoeling dat de politie de gegevens van wegpiraten of drankrijders die wel een gedragscursus kunnen gebruiken, doorgeeft aan het Centraal Bureau Rijvaardigheden (CBR). In de praktijk gebeurt dat minder dan mag worden verwacht. De bewindsman bepleit een aantal maatregelen om dit aantal omhoog te schroeven.

Zo moet de politie beter aangeven dat een zogeheten educatieve maatregel op zijn plaats is. Ook moeten meer agenten de bevoegdheid krijgen om het CBR hiervan op de hoogte te stellen.

Momenteel krijgt meer dan de helft van alle bestuurders die zijn gepakt met te veel alcohol op binnen vijf weken een educatieve maatregel opgelegd. Als alle maatregelen worden doorgevoerd, kan de maatregel ook sneller worden opgelegd, verwacht de minister.