ChristenUnie: BTW tijdelijk naar 20%

De ChristenUnie wil tussen nu en 2015 16 miljard euro bezuinigen. Dat blijkt uit het verkiezingsprogramma dat de partij dinsdag heeft gepresenteerd. Eerder was er nog sprake van 12 miljard aan bezuinigingen, maar dat is naar boven bijgesteld na de rapporten van hoge ambtenaren vorige week.

Die raadden aan minimaal 15, maar beter nog 18 miljard te bezuinigen voor 2015. Om de overheidsfinanciën op de langere termijn weer gezond te maken, wil de ChristenUnie snijden in de overheid. Die moet kleiner worden en minder taken krijgen. De lonen van ambtenaren zouden de komende kabinetsperiode maximaal 1 procent mogen stijgen. Samen met meer efficiency bij de overheid moet dat een besparing van 4,5 miljard euro opleveren.

BTW naar 20 procent
Verder moeten provincies en gemeenten veel goedkoper gaan werken (2 miljard) en wordt er flink geschrapt in dubbel werk dat overheidslagen nu nog uitvoeren. De ChristenUnie wil ook een crisis- en hersteltaks in de vorm van een tijdelijke verhoging (tot 2014) van het hoge BTW-tarief met 1 procent.

HRA beperken
Andere besparingen moeten komen uit de woningmarkt, de zorg en de uitkeringen. De woningmarkt moet af van de verkeerde impulsen, vindt de partij. De aftrekbaarheid van de hypotheekrente (HRA) wordt beperkt tot een woningschuld van maximaal 750.000 euro.

Daarnaast wil de partij de hypotheekrenteaftrek in tien jaar tijd maximeren tot 42 procent. Starters krijgen meteen met die 42 procent te maken maar hoeven geen overdrachtsbelasting te betalen. Uiteindelijk komt iedereen op 30 procent aftrek uit en worden de overdrachtsbelasting en het eigenwoningforfait afgeschaft.

Talentenbudget
Ook verandert de Werkloosheidswet (WW) als het aan de CU ligt. Zowel werkgever als werknemer moet zorgen voor een snelle overgang naar ander werk. De eerste zes maanden betaalt de oude werkgever het loon door van werknemers die hij ontslaat. In ruil daarvoor betaalt de werkgever een lagere WW-premie. Na die zes maanden volgt het publieke vangnet, dat gemeenten uitvoeren.

De ChristenUnie wil een talentenbudget invoeren, dat elke werknemer, flexwerker of zzp'er opbouwt. In dit potje komt geld waarmee mensen scholing kunnen betalen, extra verlof, kunnen bijleggen op de WW of bij zware beroepen om op hun 65e met pensioen te kunnen gaan. Het geld komt van de betrokkene zelf, bijdragen van de werkgever en met gunstige fiscale voorwaarden.

Lees hier (PDF) het ChristenUnie-verkiezingsprogramma 2010-2014.

Alle (tot nu toe) uitgebrachte verkiezingsprogramma's op een rij:
SP | GroenLinks | PvdAChristenUnie | D66 | CDA | VVD | TONSGP | PVV