Schrijver Rudy Kousbroek (80) overleden

Schrijver en essayist Rudy Kousbroek is zondag op 80-jarige leeftijd overleden. Dat meldt NRC Handelsblad, waarvoor Kousbroek onder meer schreef. Zijn uitgeverij Augustus meldt dat Kousbroek zondagochtend is overleden in zijn woonplaats Leiden. Hij was al geruime tijd ziek.

Kousbroek was een van de grootste Nederlandstalige essayisten. De schrijver studeerde wis- en natuurkunde in Amsterdam en Japans in Parijs. In 1953 debuteerde hij met zijn dichtbundel 'De begrafenis van een keerkring'.

Vanaf eind jaren zestig schreef Rudy Kousbroek vanuit Parijs regelmatig voor Vrij Nederland en Algemeen Handelsblad, dat later NRC Handelsblad werd, over onderwerpen als dieren, techniek, wapens, auto's, religie, taal, literatuur en filosofie. Tot zijn belangrijkste werk wordt gerekend 'Het Oost-Indisch kampsyndroom' uit 1992. Ook publiceerde hij gedichten en liedjes.

Kousbroek won onder meer in 1975 de P.C. Hooft-prijs voor zijn essays. Ter gelegenheid van de Boekenweek 2009 publiceerde Kousbroek 'Medereizigers'. Op 15 maart verscheen zijn laatste boek 'Restjes, Anathema's 9'.

De schrijver was eredoctor in de filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen en was voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2006 en de Europese Parlementsverkiezingen in 2004 lijstduwer op de lijst van de Partij voor de Dieren.