Vrees voor milieuramp Great Barrier Reef

Bij het Great Barrier Reef voor de kust van Australië is zaterdag een Chinees schip dat kolen en olie vervoert aan de grond gelopen. Autoriteiten vrezen voor een milieuramp, omdat het schip in stukken dreigt te breken.

Het schip dat geladen is met 65.000 ton kolen heeft ook 950 ton olie aan boord en was op weg naar China. Volgens de Australische regering lekt er nog geen olie die aan boord is van het schip. Wel zijn kleine hoeveelheden olie uit de motor van het schip in zee terecht gekomen.

Op het moment dat het schip vastliep op een koraalrif, bevond het zich vijftien kilometer buiten de aangewezen vaarroutes. De regering van Queensland onderzoekt hoe het schip zo ver uit koers heeft kunnen raken. Milieuorganiaties zijn woedend en eisen dat elk schip dat langs het Great Barrier Reef vaart voortaan een loods aan boord krijgt.

De autoriteiten kijken samen met een bergingsbedrijf of het 230 meter lange schip geborgen kan worden. Reddingswerkers staan paraat om de 23-koppige bemanning te evacueren, mocht dit nodig zijn.

Het Great Barrier Reef is met een lengte van circa 2500 kilometer het grootste koraalrif ter wereld. Sinds 1981 staat het gebied waar duizenden soorten dieren en planten leven op de werelderfgoedlijst van UNESCO.