'Beschuldigingen kerk lijken op antisemitisme'

De persoonlijke prediker van paus Benedictus XVI heeft de beschuldigingen tegen de kerk vrijdag vergeleken met het 'collectieve geweld' waar de joden onder hebben geleden. Voorganger Raniero Cantalamessa zei in zijn preek, waar de paus bij aanwezig was, dat een joodse vriend hem schreef dat 'het gebruik van stereotypen, het verschuiven van persoonlijke verantwoordelijkheid en schuld naar een collectieve schuld me doen denken aan de beschamende aspecten van het antisemitisme'.

"Ze (de joden, red.) weten uit eigen ervaring wat het betekent om slachtoffer te zijn van collectief geweld en daarom kunnen ze snel de terugkerende symptomen herkennen", aldus Cantalamessa.

Rabbijn Gary Greenebaum van het Amerikaans-Joodse Comité noemde de woorden van de priester 'ongelukkig taalgebruik'. "Het collectieve geweld tegen de joden resulteerde in zes miljoen doden, terwijl het collectieve geweld waarover hier wordt gesproken niet leidt tot moord en vernietiging, maar wellicht alleen tot karaktermoord", aldus Greenebaum.

Stephan Kramer van de Duitse Centrale Joodse Raad was woedend en zei dat de opmerkingen van Cantalamessa 'een nog nooit eerder gehoorde brutaliteit' waren. "Het is verwerpelijk, obsceen en bovenal een belediging voor alle slachtoffers van het misbruik en de holocaust", zei Kramer. "Ik heb de Sint Pieter nog niet zien branden en er is nog geen uitbraak van geweld tegen katholieke priesters geweest. Ik ben sprakeloos. Het Vaticaan probeert de daders nu slachtoffers te maken."